در این مقاله قسمت قصد داریم در خصوص مراحل طلاق در دادگاه طلاق توافقی صحبت کنیم. باور اشتباهی که در میان بعضی از افراد جامعه وجود دارد این است که برای طلاق توافقی بدون رفتن به دادگاه زوجین می توانند مستقیماً به محضر رفته و طلاق بگیرند. در حالی که اینگونه نیست و برای گرفتن طلاق توافقی، مراجعه به دادگاه طلاق توافقی و گرفتن دادنامه قطعی لازم است. در واقع طلاق توافقی بدون دادگاه امکان پذیر نمی باشد.
بعد از اتمام مرحله مشاوره و دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق، زوجین در صورتی که تمایل داشته باشند شخصاً اقدام نمایند، باید از طریق یکی از دفاتر خدمات قضایی دادخواست طلاق توافقی ثبت نمایند. این دادخواست به دادگاه خانواده برای طلاق ارسال می گردد.
برای طلاق توافقی به کدام دادگاه باید مراجعه کرد؟
اینکه برای طلاق توافقی به کدام دادگاه باید مراجعه کرد؟ یکی از سوالات پر تکراری است که از ما پرسیده می شود. در پاسخ می توان گفت اینکه به کدام دادگاه برای طلاق توافقی باید مراجعه نمود، بستگی به اقامتگاه زوجه دارد. دادگاه خانواده طلاق توافقی دادگاهی است که در محل اقامتگاه خوانده وجود دارد. به عنوان مثال با توجه به اقامتگاه، ممکن است پرونده طلاق توافقی در محدوده دادگاه خانواده ونک تهران باشد.
دادگاه طلاق توافقی
پرونده در قسمت دفتر کل دادگاه طلاق به وسیله مدیر ارجاع، به یکی از شعب دادگاه خانواده ارجاع می گردد. در شعبه مدیر دفتر ابلاغیه به منظور حضور زوجین برای تشکیل اولین جلسه دادگاه طلاق توافقی صادر و به آنان ابلاغ می نماید. سپس زوجین به مشاوره دادگاه خانواده ارجاع می شوند. مشاور دادگاه خانواده سعی بر ایجاد سازش بین زوجین می نماید. بعضی شعب دادگاه خانواده تهران به جای مشاوره زوجین را به داوری در طلاق توافقی ارجاع می دهند. سپس زوجین ضمن لایحه طلاق توافقی توافقات خود مبنی بر تعیین تکلیف حقوق مالی و غیرمالی را به دادگاه ارائه می دهند.
رای طلاق توافقی
قاضی رای طلاق توافقی که همان گواهی عدم امکان سازش در طلاق توافقی می باشد را صادر می نماید. منشی دادگاه رای را تایپ و دادنامه طلاق توافقی را به طرفین ابلاغ می نماید. از آنجایی که اصولاً اسقاط حق تجدید نظرخواهی در طلاق توافقی و همچنین اسقاط حق فرجام خواهی به وسیله زوجین معمول است، احکام طلاق توافقی در اکثر موارد با اسقاط تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی قطعیت پیدا می کنند. بنابراین رای دادگاه در مورد طلاق توافقی پس از اسقاط حق اعتراض، قابل اعتراض نمی باشد.
اعتراض به حکم طلاق توافقی
چنانچه زوجین در دادگاه طلاق توافقی، حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی را از خود سلب و ساقط ننموده باشند، اعتراض به رای طلاق توافقی ممکن می باشد. در این صورت طرفین نسبت به رای دادگاه طلاق توافقی 20 روز مهلت برای تجدیدنظرخواهی و 20 روز مهلت جهت فرجام خواهی طلاق خواهند داشت. بعد از اتمام این مهلت ها رای دادگاه طلاق توافقی قطعی می گردد.
آزمایشات طلاق
ازجمله آزمایشات طلاق می توان به تست بارداری برای طلاق توافقی اشاره نمود. مطابق قوانین طلاق توافقی انجام آزمایش بارداری برای طلاق توافقی الزامی می باشد. ارائه گواهی عدم بارداری برای طلاق توافقی به محضر به جهت ثبت طلاق توافقی ضروری است. در بعضی موارد نیز مراجعه به پزشک قانونی برای طلاق الزامی است که در ادامه در این خصوص توضیح می دهیم.
مراجعه به پزشکی قانونی برای طلاق
از جمله سوالاتی که در این خصوص مطرح می شود این است که آیا برای طلاق توافقی پزشک قانونی نیاز است؟ و علت رفتن به پزشکی قانونی برای طلاق چیست؟
در پاسخ می توان گفت چنانچه زوجه باکره باشد، می تواند از دادگاه درخواست معاینه پزشکی قانونی برای طلاق نماید. در صورت باکره بودن در طلاق توافقی، زوجه به دادگاه اعلام می نماید و دادگاه او را جهت انجام آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق توافقی به این مرکز ارجاع می دهد. لذا به طور کلی ارجاع به پزشک قانونی برای طلاق توافقی در همه موارد الزامی نمی باشد و بسته به شرایط زوجه و درخواست او انجام می پذیرد.