گاهی زوجین قبل از تشکیل زندگی مشترک و بعد از انعقاد عقد ازدواج، تصمیم به جدایی از یکدیگر می گیرند و اصطلاحا برای طلاق توافقی در دوران نامزدی اقدام می نمایند. طلاق توافقی در دوران عقد همانند طلاق بعد از تشکیل زندگی مشترک می باشد و از حیث روند طلاق توافقی هیچ تفاوتی بین آنها وجود ندارد. در این مقاله قصد داریم در خصوص موضوع طلاق توافقی در دوران عقد توضیحاتی ارائه دهیم.
شرایط طلاق توافقی در دوران عقد
شرایط طلاق گرفتن در دوران عقد، همان شرایط طلاق توافقی بعد از زندگی مشترک است. با این تفاوت که در طلاق توافقی در دوران عقد چنانچه زوجه باکره باشد، قانوناً نصف مهریه به وی تعلق می گیرد و همچنین به دلیل اینکه هنوز زندگی مشترک خود را شروع نکرده اند، اجرت المثل به زوجه تعلق نخواهد گرفت. همچنین بحث جهیزیه در طلاق تفاهمی در دوران عقد بوجود نمی آید، زیرا هنوز زندگی مشترک زوجین آغاز نشده است و زوجه جهیزیه ای به منزل مشترک نبرده است. طلاق در دوران نامزدی بسته به اینکه زوجه باکره باشد یا نباشد، رویه متفاوتی خواهد داشت که در ادامه مطلب در این خصوص صحبت خواهیم نمود.
طلاق در دوران عقد و باکره بودن
چنانچه زوج و زوجه در دوران عقد تصمیم به جدایی توافقی بگیرند و زوجه باکره باشد، همانطور که در بالا اشاره نمودیم قانوناً برای طلاق در دوران نامزدی به زوجه نصف مهرالمسمی تعلق خواهد گرفت. اما می دانیم که طلاق توافقی بر پایه توافق طرفین صورت می پذیرد و آنان می توانند به هر میزان مهریه که می خواهند توافق نمایند و الزامی به پرداخت نصف مهریه برای زوج وجود ندارد.
در طلاق توافقی در دوران عقد از زوجه آزمایش عدم بارداری گرفته نمی شود و او به جهت معاینه بکارت، به پزشکی قانونی ارجاع داده خواهد شد. در صورت باکره بودن زوجه و تصریح به این موضوع در رای دادگاه، با انجام طلاق بعد از عقد و ثبت آن در دفاتر ثبت طلاق، زوج و زوجه می توانند به ثبت احوال مراجعه نموده و درخواست اصلاح شناسنامه و حذف نام همسر سابق خود را نمایند.
طلاق در دوران عقد و باکره نبودن
در صورت باکره نبودن در طلاق توافقی در دوران عقد، شرایط و مراحل طلاق توافقی همانند طلاق توافقی بعد از آغاز زندگی مشترک می باشد. به عنوان مثال اینکه لازم است زوجه برای ثبت طلاق آزمایش عدم بارداری بدهد. در خصوص مهریه نیز در این حالت به زوجه کل مهر المسمی تعلق می گیرد، اما همانطور که در بالا نیز اشاره نمودیم در طلاق توافقی زوجین می توانند در خصوص مهریه به هر نحوی که بخواهند توافق نمایند. در صورت باکره نبودن در طلاق توافقی امکان حذف نام همسر از شناسنامه وجود نخواهد داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با دفتر داناج تماس حاصل فرمایید.
طلاق توافقی در دوران عقد چقدر طول میکشد
در خصوص مدت زمان طلاق توافقی در دوران عقد باید گفت مدت زمان طلق توافق در این مورد نیز توافقی با طلاق توافقی بعد از شروع زندگی مشترک ندارد. فقط اگر زوجه برای معاینه پزشکی قانونی معرفی گردد ممکن است دو یا سه روز در جهت دریافت پاسخ نامه تاخیر ایجاد شود. به طوری کلی بستگی به این دارد که روند طلاق توسط وکیل انجام شود یا خود زوجین بخواهد مراحل طلاق توافقی را انجام دهند. در صورتی که خود زوجین انجام دهند طلاق توافق در دوران عقد حدود ۴ تا ۶ ماه زمان خواهد برد. در صورتی که توسط وکیل طلاق توافقی انجام شود، در گروه وکلای داناج بین ۱۰ تا ۲۰ روز کاری انجام می شود.
پیامدهای طلاق در دوران عقد
با توجه به اینکه زوجین در دوران عقد، در آغاز ارتباط و شناخت یکدیگر می باشند، ممکن است با مشکلات و اختلاف نظرهایی روبرو شوند. در نتیجه زمان لازم است تا دو طرف به شناخت نسبی از خصوصیات طرف مقابل خود آگاهی یابند. چنانچه عجولانه و غیر منطقی تصمیم به طلاق توافقی در دوران عقد بگیرند، ممکن است در آینده نه چندان دور از این اتفاق پشیمان شوند. یکی از دلایل پشیمانی زوجه در طلاق توافقی مربوط به تصمیم گیری عجولانه است.